gavarrons i caps blancs

L’Alyssum maritimum o caps blancs, com es coneix més popularment. El nom es degut a que les inflorescències formen caps rodons de moltes flors petites i blanques. Son unes flors que a l’igual que la ravenissa, cobreixen de blanc els nostres camps durant bona part de l’any ja que es mantenen florides molts mesos (d’octubre a juliol), però sobretot ens crida més l’atenció en els mesos freds al no haber-hi gaire varietat de flors.

És originària de la costa occidental del Marroc, les Canàries, Madeira i les Açores però actualment es troba  les zones costaneres de moltes zones temperades d’Europa.

És una planta pròpia de les vores dels camins i carreteres, dels camps, de solars abandonats… És una planta adventicia o «bona herba» com m’agrada anomenar-les, i tot i que segur que és fàcil de reconèixer perquè creix vora nostre potser en desconeixem algunes propietats.

Popularment és coneguda també com «herba pixanera» per les seves propietats diürètiques, se’n poden prendre tisanes de les seves fulles amb aquesta finalitat. Ens aporten molta vitamina C. S’utilitza per eliminar les pedres del ronyó i també per reduir la febre. Es poden fer infusions amb les flors i fulles. Les flors també es poden menjar crues i tenen un gust dolcet, de fet quan passes per un camp ple pots sentir l’olor de mel que desprenen.  I si n’agafem un ramet i el posem a casa ens relaxarà l’ambient.

 

IMG_2973

 

El gavarró és el fruit de roser silvestre.  A la tardor trobem els arbustos del roser decorats per els gavarrons vermells, és aquest temps quan ens en podem beneficiar, tot i que també es pot secar i allargar-ne el seu ús, però ara en infusió o menjat és excel·lent per preparar el cos amb defenses per els dies més freds, ja que ens aportarà grans quantitats de vitamina C.

El fruit es pot menjar quan prèviament se li han tret els pèls i les llavors. Es poden menjar frescos, en compota o melmelada, així com en sopes i infusions.

Els pètals i les fulles son astringents i serveixen per curar ferides. Aplicat en via externa és també antiinflamatori i un gran tònic.

A més d’aportarnos grans quantitats de vitamina C, també ens aporta en menys proporció vitamines A, D i E, així com flavonoides i antioxidants.

També se li atribueixen propietats diurètiques i antidiarreiques. Prevé de les infeccions de la bufeta i consumit en cru serveix per reduir les pedres dels ronyons. Ajuda en casos de marejos i mal de cap, problemes d’alteracions nervioses, per les seves propietats relaxants.

IMG_2970



Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.