les flors primerenques

Una flor no fa primavera… Pero moltes???

Comença l’estació bona per la recol.lecta de flors, per a assecar, utilitzar-les fresques a la cuina o preparar els nostres remeis. Una immensitat de colors i formes omplen els nostres camps! Uns consells per a fer una bona recol.lecció: Hem d’estar segurs que coneixem la planta, triar un dia assolellat a mig mati, agafar només el que necessitem, sobretot no arrencar mai la planta, agafar una petita mostra de cada mata o planta amb molta cura, gaudir de l’entorn natural, somriure i ser agraïts!!!

La flor més primerenca és l’herba fetgera o viola de partor, per el to violeta de les seves flors. Les flors apareixen ben aviat, a inicis de març, són fàcils de veure perquè destaquen entre la verdor del bosc, ja que normalment la resta de flors encara no han florit. Són flors hermafrodites i solitàries, delicades i de gran bellesa.

DSC_0048

DSC_0053

Les seves fulles són de color verd fosc, amb tres      lòbuls arrodonits que li donen forma de fetge.

Té  propietats medicinals atribuïdes a la cura  hepàtica,  però és una planta molt tòxica, per tant  més val no  utilitzar-la per via interna per la nostra  conta.

Més  val contemplar-ne la bellesa i fotografiar- la.

 

 

La borratja comença a florir a finals d’hivern i inicis de primavera, és ben vistosa a marges i camins. M’agrada perquè els nens sempre s’interessen per aquesta planta, els crida l’atenció, pels seus colors vius a l’igual que les abelles, doncs és una de les seves flors preferides. Si en plantem als nostres horts i jardins, a més de beneficiar-nos de la planta també propiciarem a que ens visitin les abelles i a preservar aquest insecte tant valuós.

És una planta comestible, les seves floretes són una delicia a les amanides! en destaquen la seva aportació de mucílags, i minerals. Medicinalment s’utilitza per les seves propietats diurètiques, tant les flors com les fulles, sudorífiques, antiinflamatòries i emolients. Tradicionalment s’ha utilitzat en casos de febre, ja que ens fa suar.

En la salut de la pell és beneficiosa en afeccions com grans, furúncles, pell seca, amb un gran poder emolient i tonificant.

IMG_0207

Hi ha una frase en català que diu: no tot és aigua de borratges, expressió que descriu una situació quan queda en no res..  però lluny del significat, la borratja és una planta molt rica, amb molta tradició remeiera i culinaria.

Una recepta: Borratges arrebossades

Collir un grapat de fulles fresques de borratges, rentar-les be i assecar-les. Preparar un plat amb farina de blat integral, enfarinar-les be i passar-les per una barreja d’ou batut i mel. Quan l’oli estigui ben calent fregir-les. Escòrrer l’oli amb un paper absorbent i emplatar-les amb panela i un polsim de canyella o amb mel.

 

 Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.