el romaní i l’argelaga
Endinsar-se pel bosquet de l’Alzinar sempre és molt gratificant.
Tot i que en conec els racons i caminets, cada passeig és diferent. Avui a la tarda, ja cap al tard, tot passejant, m’han cridat l’atenció dues flors de dues plantes ben conegudes i que vesteixen els nostres paissatges, una sortia entre espines i l’altra desprenia un aroma incofusible.
Les petites flors de color groc llimona, que brillaven en la poca lluminositat del bosc, apareixien d’entre les punxes.
Aquesta planta, que trobem florida a l’hivern,
es coneix com argelaga o gatosa, tot i que hi ha qui els diferencia, Genista scorpius i Ulex parviflorus, i aquesta que he trobat seria la gatosa, més espinada.
refranys populars:
quan l’argelaga floreix, l’amor creix
foc d’argelaga, fog de rialla
Dels usos que se’n feien:
Com a fregall per treure el sutge de les fumeres. Amb les flors en feien tints.
El romaní el podem trobar florit tot l’any, tot i que les principals floracions són durant el canvi d’estació, de la tardor a l’hivern i de l’hivern a la primavera. Té unes flors amb tons liles petites precioses.
El romaní és una planta molt coneguda arreu, és un arbust aromàtic i remeier, molt usat a les cases, pel seu ús culinari i medicinal. A la cuina si l’afegim al final de la cocció dels plats ens ajudarà a fer una bona digestió. En infusió combat el cansament i els constipats, ens dona vigor físic i mental. Tradicionalment es cremaven els brots de romaní per estimular la memòria dels estudiants. Acompanyat de la sàlvia, ens ajuda a reforçar els cabells. És també desinfectant i cicatritzant; el podem aplicar a les ferides. És estimulant i tònic muscular, d’aquí el famós oli de romaní per a cops i dolors articulars i musculars. Recordem que les dones embaraçades no en poden prendre, de fet, hi ha moltes plantes desaconsellables, cal consultar-ho a l’igual que pels infants. Hem de recordar que podem gaudir de les virtuts que les plantes ens ofereixen però anar en compte perquè tenen efectes sobre el nostre organisme.
Té tants usos i tantes propietats que no he pogut resistir a fer-ne un sabó i a prendre’m una infusió energètica de bon matí..