els espinacs

L’espinac, un vegetal de «fulla verda», grup conegut dietèticament per les nombroses propietats nutricionals que ens aporten aquests vegetals (enciam, bledes, rúcula, api…) Són aliments que tenen un gran valor alimentari, ens proporcionen molts minerals i vitamines, així com fibra. Es caracteritzen pel seu contingut en filoquinona, una font principal de vitamina k. Aquests vegetals són molt rics en clorofil·la, el pigment natural que els dóna el color verd, aquesta quan la ingerim es converteix ràpidament en hemoglobina, que és la proteïna encarregada de transportar l’oxigen de la sang a totes les cèl·lules del cos, i augmenta la capacita d’oxigenació de la sang, importantíssim per mantenir les cèl·lules vives i en funcionament.

Els espinacs són una planta conreada de la família de les amarantàcies, com la bleda i la quinoa, forma una rosseta de fulles a partir de les que sortiran les flors, si la deixessim créixer arribaria a un metre d’alçada. És una planta dioica, unes fan flors mascles i d’altres de femenines. Es cultiva com a verdura, com ja hem comentat, per les seves fulles comestibles. Va ser cultivada per primera vegada a Persia i introduïda a la península vora el segle XI pels àrabs. És una planta que no vol calor, perquè floreixeria ràpidament, és per això que es planten majoritàriament a la tardor, existeixen varietats que aguanten millor la calor i es podrien plantar a la primavera.

IMG_3631Propietats nutricionals:

  • Vegetal amb molta aigua i molt poques calories, adequat en dietes d’aprimament.
  • Betacarontens (superiors a la pastanaga) que l’organisme transformarà en vitamina A essencial per la vista, pell, cabell, mucoses, ossos i bon funcionament del sistema inmunològic.
  • Fàcil digeribe li ric en fibra, bo pel trànsit intestinal i evitar estrenyiment.
  • Vitamines del grup B: sobretot àcid fòlic B9, imprescindible per a dones embaraçades i infants perquè intervé en la formació de cèl·lules sanguínies.
  • vitamina C i vitamina k
  • Ric en ferro, per combatre l’anèmia, tot i no ser de les plantes que més en porten (cereals com la civada, llegums, alberginia, dent de lleó.

Són un aliment boníssim i molt recomanat per tothom, cada dia s’hauria de menjar algun vegetal de fulla verda, pels grans beneficis que ens aporten, i què millor que ser creatiu a la cuina i anar variant. Si fem una dieta variada i equilibrada no ens hem de preocupar, però si tenim càlculs renals (per làcid oxàlic) o migranyes o no ens convé la histamina millor consultar les quantitats recomanades.

Ells espinacs es poden menjar crus en amanides o bullits pocs minuts perquè no perdin els nutrinets,  una truita o uns espinacs saltejats de tant en tant seran una delícia pel paladar!

 Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.